Blog

Smažené lilky s arrope: andaluská specialita, která hravě nahradí hranolky

Berenjenas fritas con miel de caña – v překladu „smažené lilky s cukrovou melasou“. Další Carlosův o...

Aceite Vinagre: salát z Andalusie, který chutná jako léto ☀️

Na jihu Španělska mají jídla jednoduchá jména – a ještě jednodušší recepty. Aceite Vinagre v překlad...

Rybí pomazánky, které si zamilujete: zkuste makrelu, tuňáka nebo sardinky 🐟

Rychlé, výživné, chutné. Rybí pomazánky vás potěší, pokud máte rádi poctivé jídlo, které nezabere ho...

Tradiční andaluské gazpacho podle Carlose. Jak na něj?

Gazpacho je symbolem španělského léta. Osvěžující studená polévka, která voní rajčaty, paprikami a o...

Co se snídá v Andalusii? Jen pár ingrediencí, zdravě a s olivovým olejem

Stín pomerančovníků, šumění moře a slunce nad hlavou...i tak nějak může vypadat ráno v Andalusii. Ja...

Arbequina vs. Picual: Jak se liší odrůdy oliv?

Arbequina a Picual. Obě odrůdy oliv, ze kterých vyrábíme olivový olej, jsou vysoce ceněné, ale jejic...

Ensalada campera: chuť španělského venkova na vašem stole

Jak chutná španělský venkov? Jako tohle tradiční a osvěžující jídlo! Ensalada campera – venkovský sa...

Spotřebitelský slovníček. Jak číst etiketu olivového oleje?

Mild, light nebo rafinovaný… Co přesně tato slova na etiketách znamenají? Udělejte si jasno, ať víte...

Olivový olej na smažení: ano, nebo ne?

Olivový olej má v českých kuchyních své místo hlavně v salátech, dresincích nebo jen tak na chleba. ...

Salát s burratou, rajčaty a zeleným olejem podle Ládi Vaníčka z restaurace Mlýnec

Šéfkuchař Láďa Vaníček z pražské restaurace Mlýnec si zakládá na sezónnosti, eleganci a hluboké...

Carlosovo pečené kuřátko. Ochutnáte?

Tohle jídlo dokáže provonět celý dům a vrátí vás do dětství. Jak na Carlosovo pečené kuře, které kom...

Tajemství dlouhověkosti? Zapomenutá jídla španělských babiček 🇪🇸

Některé recepty si španělské rodiny předávají po generace. Patří mezi ně i cizrnový guláš neboli pot...