Carlosovo pečené kuřátko. Ochutnáte?

LOZANO_kure_banner

Tohle jídlo dokáže provonět celý dům a vrátí vás do dětství. Jak na Carlosovo pečené kuře, které kombinuje voňavé středomořské bylinky, šťavnaté maso, pořádnou dávku česneku a extra panenský olivový olej Picual? Přinášíme jednoduchý recept.

Čas ⏰ 1 hodina

Obtížnost 🥘 Snadné

Ingredience pro 4 osoby:

— 4 malá kuřátka

— 4–6 brambor

— 16 stroužků česneku

— 4 snítky tymiánu

— 4 snítky rozmarýnu

— 2 citrony

— 50 ml extra panenského olivového oleje Lozano Červenka – odrůda Picual

—200 ml bílého vína

— sůl

Postup:

1. Bylinková pastaDo hmoždíře dejte hrst soli, 4 stroužky česneku a několik snítek tymiánu a rozmarýnu (případně použijte sušené). Vše důkladně rozdrťte a za stálého míchání přilévejte olivový olej, dokud nevznikne voňavá pasta.

2. Kuřecí masážTouto pastou důkladně potřete kuřátka – jako byste jim dopřávali masáž. Ať se chutě dobře vstřebají do masa. Do každého kuřátka vložte 2 stroužky česneku, jednu snítku rozmarýnu, jednu snítku tymiánu a půlku citronu. Pokud máte čas, nechte maso marinovat několik hodin, nebo ideálně přes noc.

3. Voňavý základNa dno pekáče nalijte trochu olivového oleje a rozložte plátky brambor a cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přidejte zbylé stroužky česneku (neloupané, pouze rozpůlené), osolte, posypte tymiánem a zakápněte olejem.

4. Do troubyNa připravený základ položte marinovaná kuřátka. Do hmoždíře, kde zůstala bylinková pasta, nalijte trochu bílého vína, promíchejte a směs nalijte do pekáče. Přidejte i zbytek vína.

5. Pečeme do zlatovaPečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Pokud jsou kuřátka menší (okolo 500 g), postačí 20–25 minut. Není nutné je obracet, pokud je pečete prsy nahoru. Na závěr zvyšte teplotu na 200 °C a nechte 5 minut dopéct pod grilem, aby kůže krásně zezlatověla a získala křupavou kůrčičku.

IMG_1568-2
IMG_1819

Tip na závěr: Pokud vám zůstane výpek, rozhodně ho nevylévejte. Je výborný k čerstvému chlebu nebo jako základ omáčky k dalšímu jídlu.

Carlos přímo v akci 👨🏻‍🍳

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: