Cizrnový guláš s treskou a špenátem podle Carlose

LOZANO_gulas_cover-2

Carlos si zamiloval tradiční recept, kde se krásně doplňuje treska, cizrna, olivový olej a špenát. Ideální a sytý pokrm pro chladnější dny, plný bílkovin a vitamínů.

Čas ⏰ 45 minut

Obtížnost 🥘 Snadné

Ingredience pro 4 osoby:

500 g cizrny

1 filet tresky

3 kosti (ideálně z jamónu, ale lze použít i jiné)

1 pórek

1 mrkev

2 cibule

3 stroužky česneku

1 rajče

1 kg špenátu

— 100 ml extra panenského olivového oleje

— 1 lžička sladké nebo pálivé papriky

sůl dle chuti

Postup:

1. Namočte cizrnu do vody přes noc, aby se dobře hydratovala.

2. Vaření: Následující den vložte cizrnu do tlakového hrnce spolu s celou mrkví, pórkem a kostmi. Zalijte vodou nebo rybím vývarem, osolte a vařte 30 minut v tlakovém hrnci (nebo 1 hodinu 20 minut v běžném hrnci).

3. Rozmixování zeleniny: Po uvaření vyjměte zeleninu, rozmixujte ji a vraťte zpět do hrnce, aby omáčka získala hustší konzistenci.

4. Základ na pánvi: Na pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej a osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte papriku a po chvíli i nasekané rajče. Vše promíchejte a nechte prohřát.

5. Spojení chutí: Hotovou směs přidejte k cizrnovému základu a vařte ještě 10 minut.

6. Přidání špenátu: Pokud máte čerstvý špenát, přidejte ho přímo do hrnce a nechte zavadnout. Pokud používáte mražený, nejprve ho uvařte a slijte.

7. Treska na konec: Nakrájejte tresku na větší kusy a vložte ji do guláše. Nechte jemně provařit ještě 5 minut.

IMG_2241
IMG_2227

Podávejte s dobrým bílým vínem a vychutnávejte! Ozdobit můžete na závěr ještě vajíčkem natvrdo.