Carlos si zamiloval tradiční recept, kde se krásně doplňuje treska, cizrna, olivový olej a špenát. Ideální a sytý pokrm pro chladnější dny, plný bílkovin a vitamínů.
Čas ⏰ 45 minut
Obtížnost 🥘 Snadné
Ingredience pro 4 osoby:
— 500 g cizrny
— 1 filet tresky
— 3 kosti (ideálně z jamónu, ale lze použít i jiné)
— 1 pórek
— 1 mrkev
— 2 cibule
— 3 stroužky česneku
— 1 rajče
— 1 kg špenátu
— 100 ml extra panenského olivového oleje
— 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
— sůl dle chuti
Postup:
1. Namočte cizrnu do vody přes noc, aby se dobře hydratovala.
2. Vaření: Následující den vložte cizrnu do tlakového hrnce spolu s celou mrkví, pórkem a kostmi. Zalijte vodou nebo rybím vývarem, osolte a vařte 30 minut v tlakovém hrnci (nebo 1 hodinu 20 minut v běžném hrnci).
3. Rozmixování zeleniny: Po uvaření vyjměte zeleninu, rozmixujte ji a vraťte zpět do hrnce, aby omáčka získala hustší konzistenci.
4. Základ na pánvi: Na pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej a osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte papriku a po chvíli i nasekané rajče. Vše promíchejte a nechte prohřát.
5. Spojení chutí: Hotovou směs přidejte k cizrnovému základu a vařte ještě 10 minut.
6. Přidání špenátu: Pokud máte čerstvý špenát, přidejte ho přímo do hrnce a nechte zavadnout. Pokud používáte mražený, nejprve ho uvařte a slijte.
7. Treska na konec: Nakrájejte tresku na větší kusy a vložte ji do guláše. Nechte jemně provařit ještě 5 minut.


Podávejte s dobrým bílým vínem a vychutnávejte! Ozdobit můžete na závěr ještě vajíčkem natvrdo.