Olivový olej má nesčetně pozitivních zdravotních účinků. Jak uvádí v novém článku portál The Olive Times, může blahodárně působit například proti kardiovaskulárním chorobám a podpořit správné fungování krevního oběhu. Ukázala to studie Univerzitní nemocnice královny Sofie ve španělské Cordobě.
Když stárne naše tělo, stárnou i cévy, které přestávají fungovat tak dobře jako dřív. Olivový olej však obsahuje mononenasycené tuky, které ve vyšším věku prospívají cévám. Studie cordobské nemocnice ukázala, že středomořská dieta založená na olivovém oleji snižuje dysfunkci endotelu. Neboli vrstvy buněk, které vystýlají krevní a lymfatické cévy i srdce. Endotel zároveň zajišťuje správný krevní oběh.
Ve vyšším věku může endotel přestat správně fungovat kvůli narůstajícímu počtu mikročástic, které ho narušují. Vědci zjistili, že starší lidé, kteří dodržovali středomořskou dietu, měli menší počet těchto škodlivých mikročástic. Zároveň jejich tělo vytvářelo více buněk, které dotvářejí poškozený endotel.
Podle Javiera Delgado, jednoho z hlavních autorů studie, je tedy endotel méně náchylný k poškození, pokud dotyčný zakládá svůj jídelníček na středomořské kuchyni s olivovým olejem. I když nebyla studie příliš rozsáhlá a zkoumala jen 20 lidí v pokročilém věku, přinesla výsledky, které prokazují souvislost mezi konzumací olivového oleje a stavem kardiovaskulární soustavy. Výzkumníci nicméně plánují další studii, která by měla zahrnout více respondentů.