Recept na gazpacho? Tady je! ????
TRADIČNÍ ANDALUSKÉ GAZPACHO
Gazpacho je již téměř symbolem Španělska. Jeho příprava se liší rodinu od rodiny, kuchař od kuchaře, region od regionu. Můžeme ho podávat buď ve skleničkách a popíjet, nebo v misce a jíst jako polévku – vždy záleží na příležitosti, chuti a hustotě gazpacha.
Vezmeme 10 až 12 středně velkých rajčat, dvě dlouhé světle zelené papriky, jednu cibuli (gazpacho krásně zjemní), pět oloupaných stroužků česneku, 100 ml olivového oleje a 25 ml octa, který dodá gazpachu na svěžesti. Pokud chceme gazpacho hustší a podávat ho jako polévku, přidáme kousky chleba. Nakrájenou zeleninu a ostatní suroviny zamixujeme. Nebojte se octa přidat víc: i když se vám bude po ochutnání zdát směs moc kyselá, druhý den si ocet sedne a gazpacho bude díky němu čerstvé. Na závěr rozmixovanou směs prolijeme cedníkem, ve kterém se zachytí kousky slupek. Gazpacho vždy uchováváme v chladu.
Množství použité zeleniny se může lišit: pokud například máte rádi pikantní pokrmy, neváhejte přidat více česneku.
A olivový olej? Ten už máte