Vinný sherry ocet karamelově mahagonové barvy s vůní švestek a sušených fíků. Intenzivní lehce karamelová chuť je zjemněna kapkou vína sladké odrůdy PEDRO XIMENEZ. 6% kyseliny. Zprvu jemně nasládlá intenzivně kyselá chuť s lahodným zakončením.
Vhodné do salátů, marinád, k macerování a omáčkovým redukcím.
Skladování: ocet je konzervační prostředek, který lze skladovat neomezeně dlouhou dobu. Doporučuje se uchovávat v temnu, chladu a v dobře uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu. Jen tak zabráníte tvorbě octové matky. Pokud se Vám přesto v octu vytvoří, stačí, když ocet přelijete přes kávový filtr. Sliz (octová matka) Vám zůstanou usazené ve filtru a ocet je zase krásně čirý.
Ideální recept: Čočkový salát s hruškami, oříšky a sherry octem (6 os)
Ingredience:
- 500gr uvařené čočky
- 1 svazek polníčku (150gr)
- 2-6 hrušek (dle chuti)
- 10 loupaných ořechů
- 150gr sýra (parmezán, kozí apod.)
Zálivka:
- 1 lžička medu
- 1 lžička hrubozrnné horčice
- 2 lžičky sherry octa
- sůl, pepř, extra panenský olivový olej
Příprava:
rozpusťte med s sherry octem, přidejte hořčici, sůl, pepř a 5 lžiček olivového oleje. Oloupejte hrušky, vyřízněte jádro a uvařte asi 20 minut ve vodě s cukrem (500ml vody, 150gr cukru).
Prezentace:
nakrájené hrušky na plátky, sýr na kostičky, lehce ohřátou čočku, ořechy a polníček smíchejte dohromady se zálivkou.
Odpovědět